Expositie in de Wetering van kunstwerken die geveild worden voor Inloophuizen

Aanstaande zaterdag en zondag organiseert KLOZ in de Wetering in Loon op Zand een expositie van de kunstwerken die door kunstenaars gedoneerd zijn tijdens de raamexpositie die in maart van dit jaar werd gehouden in Loon op Zand en Kaatsheuvel. De gedoneerde kunstwerken worden op 24 maart 2022 in Het Klavier geveild. De opbrengst gaat geheel naar Inloophuis Tilburg en het Toonhuis Waalwijk, beide zijn Inloophuizen voor mensen met kanker en hun familie. Tijdens de expositie kan al een bod gedaan worden op een kunstwerk.

Door Jack IJpelaar

Het afgelopen jaar werden vanwege Covid-19 alle evenementen afgelast. Het was dus ook niet mogelijk om een expositie te organiseren. Kunst Loon op Zand (KLOZ) ging niet bij de pakken neerzitten en organiseerde in maart van dit jaar een raamexpositie in Loon op Zand en Kaatsheuvel. Het centrum van de dorpen als kunstgalerie dus. Mensen stelden spontaan hun ramen ter beschikking om kunstwerken ten toon te stellen waar bezoekers langs konden wandelen om ze te bezichtigen. Het Corona-proof initiatief werd een groot succes.

Kunstwerken van professionele kunstenaars

Van de organisatie ‘Samenloop voor Hoop’, kwam het verzoek om de kunstenaars te bewegen kunstwerken te doneren om ze te veilen ten bate van het Koningin Wilhelmina Fonds(KWF) tegen kankerbestrijding. Toen ‘Samenloop voor Hoop’ niet doorging werd door KLOZ besloten om de veiling zelf te organiseren en de opbrengst rechtstreeks te schenken aan Het Inloophuis Tilburg en het Toonhuis Waalwijk. Beide zijn Inloophuizen voor mensen met kanker en hun familie. Een groot aantal professionele kunstenaars, zoals Ans Markus, Rob van Trier, Jan van Strien, Raoul Martin, Charlotte Molenkamp, Els Smulders, Doortje IJpelaar, Will Wiegant, Mai Vereecke en Rien Schildkamp die deelnamen aan de raamexpositie, doneerden kunstwerken voor de veiling.

Keuze maken tijdens expositie

“Toen er door de professionals zoveel gedoneerd werd, volgden de semi-professionele kunstenaars al snel hun voorbeeld”, zegt secretaresse van KLOZ Ingrid Dusee. “Dat houdt in dat we nu meer dan 120 kunstwerken hebben van een grote diversiteit en er komen er nog steeds bij. Schilderijen in olieverf, acryl, gouach en aquarellen. Beeldhouwwerken, boetseerwerk, foto’s, ceramiek, sieraden, handwerk en wandtapijt hebben we gekregen om te veilen. Dat bracht ons op het idee om een expositie te organiseren waar alle kunstwerken bezichtigd kunnen worden. Komend weekend 16 en 17 oktober is de expositie in de Wetering. Bezoekers kunnen dan ook al een keuze maken uit de kunstwerken die door de professionele kunstenaars zijn aangeboden. Als er interesse is voor een bepaald werk, kan dat met een primair bod doorgegeven worden aan KLOZ. Alle kunstwerken waar een bod op is gedaan worden op de website van KLOZ vermeld. Ze worden nog wel ter veiling aangeboden, want we gaan voor het hoogste bod. Daarnaast zijn tijdens de expositie enkele kleine kunstwerken voor een klein prijsje te koop.”

Leo Alkemade veilingmeester

De veiling van de kunstwerken zal op 24 maart 2022 gehouden worden in Het Klavier in Kaatsheuvel. Hierover zal tevoren nog informatie over verschijnen op de website en in de media. De uit Loon op Zand afkomstige, landelijk bekende, cabaretier en acteur Leo Alkemade heeft toegezegd om als veilingmeester op te treden als zijn agenda dat toelaat.

Toegang gratis

Aanstaande zaterdag 16 oktober om 15.00 uur zal de expositie geopend worden door de in de gemeente welbekende tekenaar Frans Oosterwaal. De expositie is op deze dag geopend tot 19.00 uur. Zondag 17 oktober zijn de kunstwerken te bezichtigen van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Een coronacheck is voor expositiebezoek niet verplicht, maar als bezoekers aangeven graag de anderhalve meter afstand in acht te willen nemen wordt u verzocht dit te respecteren. Info over de expositie via de website www.kunstloonopzand.nl of via telefoonnr. 06-21828300.