Gedoneerde kunst lokt volop nieuwsgierigen naar de Wetering: al 27 werken verkocht

Een groot aantal gedoneerde kunstwerken was het afgelopen weekend te zien en te koop in De Wetering in Loon op Zand. De opbrengst gaat naar twee inloophuizen voor kankerpatiënten. Bezoekers waren verrast over de kwaliteit en de diversiteit van het aanbod. De verkoop liep dan ook prima.

René van Peer 18-10-21, 11:45

,Dit is wel ons topstuk”, zegt Leo Vlemmix, voorzitter van Kunst Loon op Zand. Hij wijst op een portret uit 1928 van Jan Mosmans, voormalig archivaris van de Sint Jan in Den Bosch en geschilderd door Herman Moerkerk. Het is een van de 180 werken die de afgelopen dagen te koop waren in De Wetering. ,,Vergelijkbare schilderijen van Moerkerk hebben 10.000 euro opgebracht op veilingen. Van Saskia Teulings, dochter van edelsmid Harry Teulings uit Den Bosch, mogen we 33 werken uit haar collectie verkopen. Haar broer Richard heeft ze ons namens haar ter beschikking gesteld.”

Een werk van Herman Brood

Het portret is nog niet verkocht, maar je zult Vlemmix niet horen klagen over de belangstelling die de expositie getrokken heeft. Alle werken werden belangeloos gedoneerd. Opvallend veel door kunstenaars van naam, zoals Jan van Strien en Rob van Trier. Ook een werk van Herman Brood was er te zien. Dat werd de eerste dag al verkocht. Een ronde vaas van Doortje IJpelaar, met zonnebloemen geschilderd op een blauwe achtergrond, gaat zondagmiddag van de hand. 

Het is geweldig wat ze hier doen. Die inloophui­zen draaien helemaal op vrijwilli­gers. Dus het is nodig dat er geld ingezameld wordt.
Odette Vromans

Schilderijen van amateurs mogen 10 euro opbrengen. Een van hen is Odette Vromans, die een schildercursus volgt bij inloophuis Midden-Brabant in Tilburg. ,,Het is geweldig wat ze hier doen. Die inloophuizen draaien helemaal op vrijwilligers. Dus het is nodig dat er geld ingezameld wordt. Er hangen hier mooie werken. Het doet me plezier te zien dat van ons al vier schilderijen verkocht zijn.” De opbrengst gaat geheel naar Inloophuis Tilburg en Inloophuis Toon Waalwijk, beide voor mensen met kanker.

Bij de Wetering in Loon op Zand werden schilderijen verkocht voor het goede doel. Ook van gerenommeerde kunstenaars.
Bij de Wetering in Loon op Zand werden schilderijen verkocht voor het goede doel. Ook van gerenommeerde kunstenaars. © Pix4Profs / Jan Stads

De verscheidenheid aan werken is uitzonderlijk. Van realistisch tot abstract, van droomlandschappen tot een paardenhoofd. Er wordt zelfs een gebreide stola tentoongesteld. Bezoekers komen in kleine groepjes binnen en nemen de tijd om de werken te bekijken. Dat leidt niet steeds tot een aankoop. Bob de Jonge en Selina Meeng hebben moeite iets van hun gading te vinden. ,,We zijn driekwart jaar geleden in Loon op Zand komen wonen. Het hele dorp lag stil. Gelukkig is er nu weer wat te beleven. We staan te kijken van de kunst die hier aangeboden wordt. We hebben nog wat lege muren. Er zijn hier beslist mooie dingen, maar jammer genoeg niet iets dat bij ons past.”

Al bijna 2800 euro opbrengst

Vlemmix is tevreden over het resultaat van dit weekend: 27 werken verkocht, die bijna 2800 euro hebben opgebracht. Volgend jaar maart is er een grote veiling in Het Klavier in Kaatsheuvel. Daar worden de overgebleven werken te koop aangeboden. Daar zit een aantal topstukken bij waarop nu al biedingen zijn uitgebracht.

Bron: Brabants Dagblad