Mooie opbrengst kunstveiling voor KWF-inloophuizen

Zondagavond vond in de theaterzaal van het Klavier een door Kunst Loon op Zand (KLOZ) georganiseerde kunstveiling plaats waarvan de opbrengst geheel ten goede kwam aan de inloophuizen van het KWF Kankerfonds in Tilburg en Waalwijk. Alle kunstwerken waren gedoneerd door professionele en semiprofessionele kunstenaars. Veilingmeester was cabaretière Christel de Laat.

Door Jack IJpelaar

Vanaf 19.30 uur melden belangstellenden voor de kunstveiling zich bij de desk aan de ingang van de theaterzaal van het Klavier. Na inschrijven ontvangen ze een biedingsnummer waarna ze met een glaasje bubbels een plaatsje zoeken in de zaal. Tegen 20.00 uur is nagenoeg elke stoel bezet. Cabaretière Christel de Laat hanteert deze avond de (denkbeeldige) veilinghamer. Zij heet allen welkom en geeft het woord aan  burgemeester Hanne van Aart. De burgemeester verontschuldigt zich ervoor dat een kunstwerk van Het Witte Kasteel, dat de gemeente had toegezegd, toch niet onder de hamer zal komen vanavond omdat het simpelweg niet aan de gemeente toebehoort. Maar de burgemeester kan de toehoorders geruststellen: De KLOZ heeft daarom zelf een kunstwerk mogen kiezen uit de kunstcollectie van de gemeente.

Opdracht van ‘thuis’

Hierna kan het bieden beginnen. Het eerste werk is een portret van koningin Máxima, geschilderd door Jopie Smarius dat voor een mooi bedrag wordt geveild. Jacques Bertens neemt het mee naar Loon op Zand. Op de vraag van de veilingmeester waarom hij juist dit schilderij wilde hebben, antwoordt Jacques dat het een opdracht van ‘thuis’ was om het schilderij te kopen. Waarop Christel zegt: “Waarom heb je dat niet eerst gezegd, want dan hadden we nog wel even doorgegaan met bieden”.

Elk kunstwerk een eigen verhaal

Christel mengt zich meerdere malen onder het publiek om te horen wat de motivatie is voor een aankoop. Burgemeester Hanne van Aart zegt dat ze het schilderij ‘Doggy in the window’, van Frans Oosterwaal persé wilde hebben en doet zelfs een extra bod voor het goede doel. Ook vraagt Christel regelmatig aan een aanwezige kunstenaar om een toelichting op zijn werk als het geveild wordt. Elk kunstwerk heeft zijn eigen verhaal en soms is dat erg verrassend.

Enthousiasme is aanstekelijk

De veilingmeester is een spraakwaterval en grappen en grollen zijn nooit ver weg als ze over een te veilen kunstwerk praat. Ze steekt er veel energie in en haar enthousiasme is aanstekelijk. Voorzitter Leo Vlemmix is regelmatig slachtoffer van haar grappen, maar die laat dat gelaten over zich komen. Ze doet het werk helemaal belangeloos omdat ze zelf baarmoederhalskanker heeft gehad. Daar vertelt ze wel heel serieus over en zegt hoe belangrijk ze de Inloophuizen vindt. Maar ze kan het niet laten om dan toch weer met een kwinkslag te besluiten: “En het hele kippenhok is weggehaald”.

Topstuk van de avond

Veel van de gedoneerde werken brengen meer op dan het openingsbod. Er zijn ook kunstwerken waar niet op geboden wordt. Deze gaan terug naar de kunstenaar. Topstuk van de avond is een beschilderde vaas van kunstenares Doortje IJpelaar. Er wordt door velen op geboden en het behaald het hoogste bod van de avond.

Gezamenlijk bod

Als slotstuk wordt een kunstwerk aangeboden door Inloophuis Midden-Brabant dat door kankerpatiënten is gemaakt. Het is een samenstelling van 12 kleine kunstwerken die verwerkt zijn tot één groot kunstwerk. Een voorstel uit de zaal om gezamenlijk op het werk te bieden en het dan terug te schenken aan het Inloophuis wordt met applaus ontvangen. De bezoekers aan de veiling kunnen ook een vrijwillige bijdrage doen in een daarvoor bestemde pot en ook daar wordt gedoneerd.

Mooi initiatief met mooi resultaat

De opbrengst van de geveilde kunstwerken bedraagt ruim €.8.000,00. Een prachtig resultaat en daarbij komt nog een onbekend bedrag van de donaties. De opbrengst komt geheel ten goede aan de KWF inloophuizen TOON in Waalwijk en Midden-Brabant in Tilburg. Een geweldig initiatief van KLOZ met een mooi resultaat.

Bron: De Duinkoerier, Rond de Toren | Auteur: Jac IJpelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *